آموزش تار پیشرفته
برای آموزش تار به صورت پیشرفته لازم است تا در ابتدا به صورت کامل با اجزای آن آشنا شوید.
• کاسه: جنس کاسه از چوب است و شکلی گلابی مانند دارد. دارای یک قسمت بزرگ و کوچک است و قسمت بزرگتر آن کاسه و قسمت کوچک تر نیز نقاره نامیده میشود.
• پوست: بر روی دهانه کاسه قرار میگیرد و معمولا از جنس پوست بره تودلی یا بز است.
• خرک: بر روی پوست دهانه بزرگ تار قرار میگیرد و معمولا از جنس استخوان است که وظیفه تفکیک سیمها، ثابت نگه داشتن و تنظیم فاصله آنها با صفحه انگشت گذاری را دارد.
• سیم گیر: قطعه کوچکی از جنس چوب یا استخوان است که در انتهای کاسه و قبل خرک قرار میگیرد.
• دسته: قسمتی بین سر پنجه و نقاره است که معمولا از چوب گردو و توت ساخته میشود.
• پردهها: هر کدام از پردهها از جنس نایلون و یا روده حیوانات هستند که به دور دسته میپیچد. انگشت نوازنده پشت هر پرده با کمی فشار قرار میگرد و سپس با مضراب به سیمها ضربه وارد میشود تا نت مورد نظر نواخته شود.
• شیطانک: معمولا از جنس استخوان است و بین سرپنجه و دسته قرار دارد تا سیمها از شیارهای آن عبور کنند و به گوشیها برسند.
• سرپنجه: در ابتدای دسته قرار دارد و شامل ۶ عدد گوشی در اطرافش است.
• گوشیها: به تعداد سیمهای تار یعنی ۶ عدد هستند. گوشیها که از جنس چوب هستند، برای کوک کردن سیمها استفاده میشوند.
تار نوازی مبتدی
آموزش تار نوازی در آموزشگاه موسیقی هنر فارابی از سطح مبتدی و مقدماتی شروع میشود و تا سطح حرفهای ادامه دارد. اگر تا به حال در کلاس موسیقی شرکت نکردهاید، میتوانید بدون هیچ گونه نگرانی در دورههای تار نوازی مبتدی آموزشگاه تخصصی تار هنر فارابی شرکت کنید. در کلاس آموزش تار این آموزشگاه، مباحث پایه به شما آموزش داده میشود و بعد از یادگیری این مباحث میتوانید سراغ مباحث پیشرفته تر بروید.
آموزش تار از مبتدی تا ردیف نوازی
یادگیری ساز تار کار چندان پیچیدهای نیست، اما باید بدانید که یادگیری این ساز نیاز به تلاش و پشتکار بسیاری دارد. به طور کلی یاد گرفتن یک ساز غیر از این که به آموزش نیاز دارد به تمرین هم نیاز دارد. زمان این تمرین بستگی به خود هنرجو دارد و باید متناسب با نیازی که هنرجو دارد، زمان صرف تمرین شود.
شما در هر سطحی که هستید باید از یک استاد ماهر کمک بگیرید. معمولا اساتید موسیقی به کمک تجربه بالایی که در نواختن تار دارند میتوانند مشکلات و ضعفهای ریز شما را نیز در حین نواختن تار پیدا کنند. فراموش نکنید که یادگیری این ساز بستگی به میزان تمرین، تبحر استاد و استعداد شما دارد.
هر کدام از این سه عامل میتواند نقش تعیین کنندهای در سرعت یادگیری شما داشته باشد، اما با تمرین درست و اصولی میتوانید در سریعترین زمان به این ساز مسلط میشوید و به مرحله ردیف نوازی برسید.
مدت زمان یادگیری تار
معمولا استاد میزان تمرین استاندارد را برای هر جلسه مشخص میکند، اما اگر میخواهید به سرعت بتوانید تار بنوازید، بهتر است روزانه حدود ۲ ساعت به صورت شخصی تمرین کنید. یاد گرفتن ساز تار حدود ۶ ماه تا ۲ سال زمان میبرد اما حرفهای شدن در آن شاید نیازمند چندین سال تمرین باشد.
بهترین روش یادگیری تار
اغلب هنرجویان تار استاد محور هستند و حتما باید در کلاس درس استاد حاضر شوند و طبق گفتههای استاد تار را یاد بگیرند. کلاسهای حضوری تار آمورشگاه موسیقی هنر فارابی توسط بهترین اساتید تار ایران برگزار میشود و تمامی هنرجویان قبل از شرکت در این کلاسها سطح بندی میشوند تا بهترین استفاده را از کلاس داشته باشند.
با جستوجوی نام اساتید تار در اینترنت میتوانید از کیفیت تدریس آنها مطمئن شوید و نمونه تدریسهایشان را در سطح وب مشاهده کنید. همان طور که گفته شد آموزش حضوری تار بالاترین نرخ تعامل را دارد و اگر قادر به شرکت در کلاسهای حضوری باشید، بهترین روش یادگیری تار همین است.
هزینه آموزش تار
هزینه آموزش تار بستگی به عوامل بسیاری دارد و نرخها به صورت کلی توسط اتحادیه آموزشگاههای موسیقی مشخص میشود. استاد مهمترین عاملی است که مشخص کننده قیمت کلاس است و اساتید معتبر و خبره هزینه بیشتری برای برگزاری کلاسهایشان دریافت میکنند.
موضوع دیگری که ممکن است باعث افزایش هزینه کلاسهای بشود، برگزاری کلاس در مکانهای گران قیمت است. برخی از آموزشگاهها در نقاط خوب تهران قرار دارند و به همین علت قیمت بیشتری دریافت میکنند. البته برند موسسه هم در قیمت کلاس بی تاثیر نیست.
موسسه موسیقی هنر فارابی بهترین قیمت را برای آموزش تار در نظر گرفته و شما به بررسی اساتید هر حوزه میتوانید متوجه این قیمت بشوید.
کتاب آموزش تار
از آن جایی که ساز سه تار و تار هر دو از یک خانواده و سبک هستند به لحاظ نواختن و محل انگشت گذاری نت و نوازندگی به هم شبیه هستند و به طور معمول کتاب های آموزش تار و سه تار نیز مشترک هستند. کتاب های آموزش این دو ساز به دو دسته کلی تقسیم می شوند.
دسته اول کتاب هایی هستند که برای آموزش اصول تئوری و قواعد موسیقی تدوین شده اند و دسته دوم نیز کتاب هایی هستند که به آموزش نحوه اجرای آهنگ و قطعه و مهارت نوازندگی می پردازند. به طور معمول برای آموزش تار نوازی توسط اساتید هر دو دسته کتاب های ذکر شده معرفی و استفاده می شود.
کتاب های معرفی شده دسته اول از جذابیت کمتری نسبت به کتاب های قطعه و آهنگ نوازی برخوردارند، ولی در عین حال نقشی بسیار مفید و مهمی در یادگیری ساز دارند. چرا که سواد موسیقی هنرجو و نیز درک هنرجو از هنر موسیقی را بالا می برند.
کتاب های زیادی برای آموزش تار نگارش شده اند، که با توجه به صلاحدید اساتید آموزش تار، یک یا چند مورد از آن ها معرفی می شود. بنابراین نمی توان استفاده از یک نوعِ خاص از کتاب آموزش تار را برای همه هنرجو ها پیشنهاد داد، چرا که با توجه به استعداد و نیز سطح هر یک از هنرجو ها، باید کتاب آموز تار متناسب با آن ها را پیشنهاد داد. به طور کلی چندین کتاب آموزش تار، در بین هنرجو ها برای آموزش تار محبوب و معروف شده اند، که در اینجا به معرفی برخی از آن ها می پردازیم:
کتاب دستور مقدماتی تار و سه تار ( این کتاب مربوط به سال اول و دوم هنرستان است)
یکی از پایه ای ترین کتاب های آموزش تار، کتاب دستور مقدماتی تار و سه تار است. در ابتدای این کتاب توضیحاتی در رابطه با آشنایی با کشش و شکل نت ها و شناسایی علامت های موسیقی آمده است. همچنین در ادامه مختصری در مورد تعاریفی چون وزن، ریتم و میزان و نیز تئوری موسیقی نوشته شده است.
در ادامه این کتاب، قطعات کوتاهی برای تمرین آورده شده است. می توان گفت این کتاب که توسط روح الله خالقی نگارش شده است، از جمله اصولی ترین کتاب های آموزش تار و سه تار می باشد و بسیاری اساتید با تجربه از این کتاب برای شروع آموزش استفاده می نمایند.
کتاب ده قطعه برای تار
این کتاب شامل اتود های مفید و کاربردی برای هنرجویان می باشد، که مهارت هنرجویان را در انگشت گذاری صحیح بر روی پرده های ساز و نیز اجرا های سرعتی افزایش می دهد. این مجموعه در چهار جلد توسط استاد حسین علیزاده نگارش شده است.
کتاب بیایید تار و سه تار بنوازیم
استاد کیوان ساکت در این کتاب، مختصرا به توضیح بیان کوک ها و نحوه گرفتن ساز پرداخته و همچنین تئوری موسیقی و سپس تکنیک های چون شلال و دراب و … در قالب قطعات کوچک بیان شده است. این کتاب اصولی و خوب در ۲ جلد به چاپ رسیده است.
کتاب پانزده قطعه برای سه تار و تار
این کتاب کاربردی نسخه مکتوب آثار استاد جلیل شهناز و بر گرفته از آلبوم موسیقی پانزده قطعه برای تار و سه تار ایشان می باشد. پانزده قطعه برای تار و سه تار نام یک آلبوم از جلیل شهناز، هنرمند ایرانی است که در سبک سنتی تهیه و نواخته شده و دارای ۱۵ قطعه آهنگ است.
همان گونه که می دانید به تنهایی کتاب آموزش تار مفید نخواهند بود و دروس موسیقی باید به صورت گام به گام با اساتید پیش برود. آموزش ساز اصیل و ایرانی تار در مجموعه آموزشی هنر فارابی در قالب دوره هایی تخصصی و نیز مقدماتی برای هنرجویان عزیز ارائه می شود.
در دوره های آموزش تار که به صورت های حضوری و غیر حضوری هنر فارابی برگزار می شود، اساتید مجرب این مجموعه به آموزش اصولی و پایه ای موسیقی می پردازد و با معرفی و استفاده از کتاب آموزش تار، مهارت نواختن این ساز اصیل را به شما هنردوستان عزیز می آموزند.