اگر از هر یک از بزرگترین نوازندگان آثار شوپن از آلفرد کورتو و کلودیو آرائو و آرتور روبینشتاین و شورا چرکسکی و ولادیمیرهورویتس و آرتورو میکلانجلی تا ولادیمیر اشکنازی، موریتسیو پولینی، مارتا آرگریچ و کریستیان زیمرمن که اجراهایشان در یکصد سال اخیر ضبط شده و نوار صدا و فیلم بسیاری از آنها در شبکههای عمومی اجتماعی وجود دارد خواستید ده قطعه از بهترین آثار شوپن را انتخاب کنند، بیگمان به فهرستها و پاسخهای مختلفی میرسیدید.
اتود انقلابی اپوس ۱۰، شماره ۱۲ در سی مینور
شوپن نیمه دوم زندگی کوتاه خود را در فرانسه گذراند. با این همه تا پایان عمر یک میهنپرست لهستانی باقی ماند. در سال ۱۸۳۱ تازه از ورشو خارج شده و هنوز پایش به فرانسه نرسیده بود
که در وین خبر قیام هموطنانش علیه سلطه روسیه را شنید.
این قیام با وجود امیدها و پیروزیهای اولیه مردم در نهایت سرکوب شد. بسیاری از هموطنان شوپن که در خارج از کشور زندگی میکردند طی این دوران برای پیوستن به مردم به لهستان رفتند. شوپن مردد و بیمار، چند بار تصمیم گرفت به کشورش برگردد و یکبار هم تا نیمهراه رفت، اما به خاطر شدت بیماری از ادامه راه بازماند.
اتود انقلابی که همچون دیگر اتودهای شوپن از جنبههای زیباییشناسی، آموزشی و توسعه و کشف امکانات تازه ساز پیانو برخوردار است، در شرایطی استثنایی ناگهان تبدیل به فریادی پرخروش علیه متجاوزان میشود و از این نظر در میان مجموعه بیست و هفت اتوود شوپن به تابلوی گوئرنیکای پیکاسو که آن هم در اعتراض به حمله نیروهای فاشیست به هموطنانش به تصویر کشیده شده، شباهت دارد.
میگویند این اثر هنگام حمله آلمان به لهستان و آغاز جنگ جهانی دوم به عنوان آخرین برنامه رادیو ورشو در زیر بمباران سنگین نیروهای نازی پخش شد. اتوود انقلابی یکی از محبوبترین قطعات شوپن است و علاوه بر محبوبیت جهانی نقشی تاریخی در حافظه ملی مردم لهستان دارد.
آموزشگاه موسیقی
نکتورن، اپوس ۹، شماره ۲
هر قدر اتوود انقلابی شوپن خروشان و شورانگیز است، نکتورن شماره ۲ لطیف و شاعرانه است و از این نظر در موسیقی دوران رمانتیک با بخش ابتدایی سونات مهتاب بتهوون برابری میکند.
شوپن فرمهای زیادی را در موسیقی کشف کرد که متعلق به خود اوست و قبل از او وجود نداشتند، اما نکتورن یا موسیقی شبانه ابداع جان فیلد آهنگساز ایرلندی همعصر و متقدم بر شوپن است.
شوپن آثار جان فیلد را بسیار میستود و در جوانی هر وقت دست به پیانو میبرد کسانی به شباهت کارش به جان فیلد اشاره میکردند، شوپن این تأثیر را که آمیخته با حسی درونی بود انکار نمیکرد و با وجودی که حتی نام نکتورن را از جان فیلد گرفته بود چنان تحولی در این فرم موسیقی ایجاد کرد که بعدها برخی که از تقدم آثار جان فیلد بر شوپن اطلاع نداشتند کار آهنگساز ایرلندی را “شوپنی” توصیف میکردند.
جالب اینجاست که جان فیلد به رغم لطافت عاشقانه و شباهت رمانتیک آثار خودش به نکتورنهای شوپن، و با وجود ارادت تمام و کمالی که آهنگساز جوان لهستانی به او داشت، نکتورنهای شوپن را ظاهراً زیاد نمیپسندید و گفته میشود یکبار آنها را در جایی قطعات”رختخوابی” مردی بیمار توصیف کرده است.
بهترین آموزشگاه موسیقی تهران
پولونز شماره ۶، اپوس ۵۳، در ای فلات ماژور (پولونز قهرمانی)
پولونز در اصل نوعی رقص قدیمی لهستانی است که بسیاری از آهنگسازان موسیقی کلاسیک از باخ و تلمان تا موتسارت، شوبرت، شومان و فرانتس لیست روی آن آهنگهایی ساختهاند، اما هیچ کدام به پای شهرت پولونزهای شوپن نمی رسند. شوپن در مجموع ۲۳ پولونز ساخت که متن هفت پولونز او در زمان حیاتش به چاپ رسید، bسه پولونز دارای شماره و سه پولونز بیشماره هم بعد از مرگ او چاپ شد و چنان که میگویند دستکم هفت پولونز از ساختههای او گم شدهاند.
اجرای پولونزهای شوپن مثل بعضی از اتوودهای او بسیار دشوار است به طوری که میگویند هر نوازنده حرفهای که بتواند این قعطات را بنوازد هر قطعه دیگری را میتواند بنوازد.